ОСОБЛИВОСТІ УДОСКОНАЛЕННЯ МЕТОДІВ ОБЛІКУ ВИТРАТ ТА КАЛЬКУЛЮВАННЯ ОБЛІКУ ПРОДУКЦІЇ - Рибалко, О.М.; Варламова, І.С.; Евтушенко, Р.М. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2021)
У статті проаналізовано традиційні та сучасні методи планування собівартості. Здійснено класифікацію витрат виробництва з метод визначення елементів, котрі складають собівартість продукції. Обґрунтовано, що доцільність використання кожного з методів залежить від низки чинників, а саме: особливостей діяльності підприємства: характер виробничого процесу, вид продукції, рівень складності виробничого процесу, досягнуті результати та кон’юнктури ринку. Серед традиційних виокремлено та охарактеризовано такі методи: метод планування витрат за техніко-економічними характеристиками, кошторисний, метод калькуляції, нормативний. Серед сучасних методів планування зосереджено увагу на таких: позамовний спосіб калькулювання собівартості продукції, попередільний (попроцесний), метод величин покриття та таргет-костінг. Виокремлено таргет-костінг – як метод калькулювання собівартості продукції, що дозволяє по-новому поглянути на взаємозалежність ціни, прибутку і собівартості. Визначено, що за умови впровадження таргет-костінгу можуть виникнути певні труднощі: в розробці нового продукту повинні брати участь підрозділи; фактична собівартість може несподівано перевищити цільову вже в процесі виробництва; не варто змінювати технологію виробництва нового продукту тільки для того, щоб знизити його собівартість.