ЗОВНІШНЯ ОЦІНКА ЯКОСТІ ОСВІТИ ЯК ІНСТРУМЕНТ РОЗБУДОВИ КОНКУРЕНТОСПРОСМОЖНОГО ОСВІТНЬОГО СЕРЕДОВИЩА ТА ФАКТОР ЗРОСТАННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ - Артюхов, А.Є. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2021)
Стаття присвячена короткому опису процесу зовнішньої оцінки якості освіти як інструменту підвищення рівня соціально-економічного розвитку держави. Наведено передумови вступу абітурієнтів до закладів вищої освіти та основні виклики, що постають перед університетськими системами забезпечення якості. Опис результатів зовнішнього незалежного оцінювання показав рівень абітурієнтів, які мають змогу продовжувати навчання в закладах вищої освіти. Подано короткий опис демографічної ситуації та її наслідків для потенційного контингенту здобувачів в закладах вищої освіти. При цьому важливим фактором, який провокує вдосконалення інструментів оцінки якості освіти, є сучасний стан соціально-економічного розвитку держави та актуальне завдання підвищення його рівня. Оцінка якості освітньої програми повинна бути обов’язково реалізована під час зовнішнього аудиту – акредитації освітньої програми з боку Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти або міжнародних чи вітчизняних незалежних агентств. В статті наведено опис алгоритму реалізації зовнішньої оцінки якості освітньої програми (акредитації), пропозиції щодо роботи експертів під час акредитаційної експертизи, визначено фактори впливу зовнішньої оцінки якості освітньої програми освіти на розвиток національної економіки. Представлено основні елементи Кодексу честі експерта, розробленого в рамках проєкту «Нова система акредитації як засіб забезпечення якості та подолання корупції у вищій освіті Україні». Застосовано SMART-підхід при оцінці мети реалізації освітньої програми як засобу забезпечення соціально- економічного впливу на ринок праці.