ОЦІНКА КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ УКРАЇНИ І ЯКОСТІ ЖИТТЯ НАСЕЛЕННЯ - Череп, А.В.; Воронкова, В.Г.; Курдупа, В.С. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2021)
Конкурентоспроможність є одним з основних показників розвитку держави. Проблема низького рівня конкурентоспроможності України є досить актуальною. Характеризується низьким рівнем життя, соціально-політичною атмосферою в країні, станом та рівнем розвитку фінансової системи та ефективністю виробництва. У статті досліджено сучасний рівень конкурентоспроможності країни та якість життя населення, сформовано сутність цієї концепції та визначено її основні кількісні характеристики, проаналізовано потенціал України на майбутнє. У цьому дослідженні проаналізовано основні особливості української економіки та її місце на тлі міжнародної економіки на основі світового рейтингу конкурентоспроможності. Розглядаються основні індекси, а саме: індекс легкості ведення бізнесу, індекс економічної свободи в країні (Індекс економічної свободи) та індекс глобальної конкурентоспроможності (Глобальний індекс конкурентоспроможності). Однак пропонуються шляхи підвищення конкурентних позицій України на міжнародній арені.