ВПЛИВ COVID-19 НА ГЛОБАЛІЗАЦІЮ СВІТОВОЇ ЕКОНОМІКИ - Дугієнко, Н.О.; Бондаренко, А.Г. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2021)
У статті досліджується вплив пандемії COVID-19 на глобалізацію світової економіки. З кінця 20 століття та початку 21 століття глобалізація почала охоплювати всі процеси людського життя. Особливо це стосується економічних процесів у світі. Стаття розкриває проблеми, які постали перед бізнесом в кожній країні, через карантинні обмеження. Аналізується поняття глобальної економіки й причини появи такого явища. Досліджується падіння ВВП в країнах світу, труднощі організації ведення бізнесової діяльності в сучасних умова та можливості виникнення взаємозалежності автоматизації та безробіття. Тенденція до зниження ВВП продемонструвала свою залежність від обмежень, прийнятих країнами у першому та другому кварталах 2020 року. У третьому кварталі 2020 року можна спостерігати поліпшення, коли скасовуються карантинні обмеження. У статті зазначається, що великі підприємства завдяки своєму ресурсному потенціалу винайшли способи адаптувати свою діяльність до обмежень, спричинених пандемією. Більшість співробітників підприємств переведено на гнучкий режим роботи, а також режим «онлайн» разом із роботою в офісах. Відбувся швидкий перехід бізнесу в Інтернет. Висвітлено проблему втрати робочих місць через поширення автоматизації у діяльності підприємств. Розглядаються тенденції до поглиблення глобальних процесів та прискорення застосування новітніх технологій. Зазначається, що поглиблення глобалізації економіки відбуватиметься за рахунок великих об’єднань підприємств, оскільки вони мають більше потужностей та можливостей втриматися на ринку в сучасних реаліях. Надаються приклади як підприємства адаптувались та змогли втримати свої позиції під час пандемії.