ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ДОСВІД ПІДТРИМКИ БІЗНЕС-ІНІЦІАТИВИ МОЛОДІ В УМОВАХ СОЦІАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ - Переверзєва, А.В.; Осаул, А.О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2021)
Стаття присвячена дослідженню молодіжних бізнес-ініціатив в умовах соці- альної економіки шляхом підтримки розвитку соціального підприємництва. На основі порівняльного аналізу з традиційними формами господарювання і авторами виокремлено ознаки соціального підприємництва, серед яких: моніторинг і ранжування соціальних проблем, що потребують першочерго- вого вирішення; орієнтація на вирішення визначеної соціальної проблеми на основі використання найефективніших практик підприємницької діяль- ності; наявність інноваційної складової, тобто продукування товарів або надання послуг, яких переважно до цього часу не існувало на ринку та котрі створюють додаткову цінність; розподіл доходів щодо інвестування отри- маного чистого доходу в реалізацію соціального завдання, визначеного на початковому етапі створення підприємства. На основі вивчення європей- ського досвіду визначено напрями діяльності соціальних підприємств, які є базою для забезпечення зайнятості молоді, а саме: інтеграція в середовище праці, що передбачає адаптацію людей з обмеженими можливостями до умов праці, забезпечення їх навчання, підвищення кваліфікації; приватні послуги соціального спрямування – охорона здоров’я, забезпечення життєдіяльності, надання медичних послуг, послуг освіти, допомога незахищеним верствам населення, людям похилого віку, людям, котрі втратили працездатність; дис- кретний розвиток, тобто розвиток локальних середовищ, особливо відсталих територій – застування та розвиток соціальних підприємств на віддалених територіях, особливо сільській місцевості, відновлення соціальної інфра- структури у віддалених промислових районах; інші напрями та сфери – переробка, охорона та підтримка збалансованості навколишнього середо- вища, культурний розвиток та збереження культурної спадщини, мистецтво, наука, інноваційний розвиток, дотримання прав споживачів. Обґрунтовано, що сучасним світовим трендом є формування та підтримка функціонування інклюзивного колективу шляхом залучення до праці людей, які можуть різ- нитися досвідом, статтю, віком, національністю, стилем життя, культурними особливостями, темпераментом, ставленням до праці, результату та інше.