«ЗЕЛЕНІ ОБЛІГАЦІЇ» ЯК ФІНАНСОВИЙ ІНСТРУМЕНТ ДЛЯ МУНІЦИПАЛІТЕТІВ - Герасимова, В.О.; Іпатько, М.І. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2021)
Цю статтю присвячено дослідженню особливостей впровадження та розвитку ринку «зелених облігацій» на території України, їх впливу на економіку країни як інструмента для державних та місцевих органів влади. Визначено усі значні переваги, недоліки та ризики даної ініціативи, зіставлено та проаналізовано її перспективність. Досліджено порядок формування та особливості організації ринку «зелених облігацій» у США за період з 2013 року та перспективи його подальшого розвитку. Вивчено наявну на даний час нормативно-правову базу у цій сфері, визначено головні її недоліки та встановлено напрямки вдосконалення законодавства в цьому питанні для подальших, більш сприятливих умов розвитку «зелених» ініціатив. Визначено обов’язкові умови щодо сертифікації даного виду облігацій, їх відповідність міжнародним стандартам та стандартам організації, яка займається контролем усіх «зелених» ініціатив. Окреслено основні шляхи впровадження ринку «зелених облігацій», встановлено головні переваги та обмеження щодо використання кожного з цих варіантів на території України. Сформульовано висновки щодо можливості втілення даного проекту на сучасному етапі розвитку України та його очікувані наслідки.