КОНТРОЛІНГ КРЕДИТОРСЬКОЇ ЗАБОРГОВАНОСТІ В СИСТЕМІ АНТИКРИЗОВОГО ФІНАНСОВОГО УПРАВЛІННЯ - Кущик, А.П. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2021)
У статті розглянуто актуальні питання впровадження контролінгу кредиторської заборгованості в системі антикризового фінансового управління підприємством. Зазначено, що ефективне управління кредиторською заборгованістю промисло- вих підприємств в умовах дефіциту оборотних коштів з урахуванням аспектів його стратегічного розвитку та конкретних тактичних цілей є цілісним процесом, що передбачає модифікацію та застосування альтернативних концепцій управління капіталом підприємства загалом, а також методів оцінки ефективності його функ- ціонування, адекватних умовам трансформаційної ринкової економіки України. Встановлено, що механізм управління кредиторською заборгованістю являє собою частину загальної фінансової стратегії, яка полягає в забезпеченні найбільш ефек- тивних форм і умов залучення позикового капіталу з різних джерел відповідно до потреб розвитку підприємства. Запропоновано методику аналізу зобов’язань, основним завданням якої є виявлення ознак неплатоспроможності підприємства та запобігання його банкрутству. Сутність запропонованої методики полягає у вивченні структури зобов’язань, їх оборотності, визначенні ступеня платоспро- можності та ліквідності підприємства, а також у здійсненні розрахунку граничної суми зобов’язань під впливом таких чинників як доходи, витрати діяльності, обо- ротні активи підприємства. Зазначено, що оптимізація кредиторської заборгова- ністю є важливим аспектом в діяльності підприємства, оскільки є невід’ємною складовою в функціонуванні сучасного бізнесу. Ефективне управління та опти- мізація кредиторської заборгованості може стати порівняно недорогим та додат- ковим джерелом залучення фінансових ресурсів, а, від так, важливим елементом системи антикризового фінансового управління підприємством.