ПРОГРАМИ ПІДТРИМКИ ОСББ – ФІНАНСОВИЙ АСПЕКТ - Сейсебаєва, Н.Г.; Турубарова, Я.О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2021)
У статті розглянуто сутність та мету створення об’єднання співвласників бага- токвартирних будинків. Розкрито необхідність створення ОСББ. Названі основні державні програми підтримки, а саме: програма «Енергодім» та програма «Теплі кредити». Охарактеризовано основні умови діючих програм. Названо хто саме може бути учасником програм. Наведено основні статистичні дані цих програм. Вказано про відшкодування з державного бюджету та в яких саме розмірах. Наз- вано основні банки, що кредитують об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, а це: ПриватБанк, Ощадбанк, Укргазбанк та Укрексімбанк. Розкрито умови кредитування ОСББ банками України. Вказано основні проблеми з якими зустрічаються об’єднання співвласників багатоквартирних будинків. Розглянуто джерела фінансування об’єднання співвласників багатоквартирних будинків. Проаналізовано принцип роботи Револьверного фонду. Визначено з чого фор- муються нові кошти фонду. Розглянуто функціонування «Револьверного меха- нізму». Порівняно програми підтримки, наведено їх переваги та недоліки. Проа- налізовано результати програм за попередні роки, в тому числі і 2020 рік, а саме: кількість учасників, кількість проектів та їх вартість. Розглянуто нововведення, що планують реалізовувати у новому році.