ІСТОРИЧНІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ ТА РОЗВИТКУ БУХГАЛТЕРСЬКОГО - Саєнко, О.Р; Сьомченко, В.В.; Мельник, А.О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2021)
У статті розглянуті історичні та економічні передумови зародження та роз- витку бухгалтерського обліку як науки, а також еволюція його концепцій. Висвітлено сутність бухгалтерського обліку і його особливостей як сфери діяльності та області людських знань. Узагальнено позиції науковців сто- совно можливостей застосування цих знань для розробки новітніх технологій в системі бухгалтерського обліку. Сформовано загальні тенденції й представ- лено основні етапи розвитку та еволюції науки про бухгалтерський облік. Проведено ретроспективний аналіз методичних підходів до регулювання бухгалтерського обліку та представлено їх визначальні риси. Проаналізовано та узагальнено традиційно використовувані підходи до формування мето- дів бухгалтерського обліку, які базуються на різних ознаках. Обґрунтовано формування визначених облікових методів в розрізі історичної періодизації облікових систем та в межах кожного періоду виокремлено предмет та метод бухгалтерського обліку. Проаналізовано взаємозв’язки між економічними умовами та змістовним наповненням основних теоретичних понять науки про бухгалтерський облік. Визначено необхідність застосування історичного досвіду формування бухгалтерського обліку як науки для вдосконалення його сучасної теорії і практики як системи, що постійно розвивається. Історичний досвід визначає розвиток методології бухгалтерського обліку, зумовлює необ- хідність установлення чітких напрямів для прогнозування подальшого роз- витку облікової науки, розроблення концептуальних основ систем сучасного бухгалтерського обліку, реформування вітчизняної облікової системи та її гар- монізації з передовою світовою обліковою наукою і практикою. Обґрунтовано пошук інноваційних напрямів гармонізації та стандартизації бухгалтерського обліку та забезпечення ефективності реалізації заходів щодо організації та ведення бухгалтерського обліку на підприємствах України.