СТРАТЕГІЇ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА В РОЗРІЗІ СУЧАСНИХ ЕКОНОМІЧНИХ ПРОБЛЕМ - Щебликіна, І.О.; Щебликіна, З.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Досліджено сутнісну характеристику стратегії інноваційної діяльності в розрізі розвитку економіки. Визначено, що на сучасному етапі господарювання стратегічний інноваційний розвиток підприємств являє собою процес цілеспрямованої зміни загального стану підприємства, і залежить він, певною мірою, від інноваційного потенціалу підприємства. Розглянуто характерні особливості стратегій та існуючі тенденції. Проаналізовано необхідність упровадження та формування стратегії інноваційного розвитку на підприємстві. Визначено, що головними завданнями інноваційної стратегії є ефективний розподіл і використання наявних ресурсів і можливостей, необхідних для розвитку на основі інновацій та інноваційної діяльності (потенціалу інноваційного розвитку), та адаптація до змін умов зовнішнього середовища шляхом пошуку нових способів і сфер реалізації потенціалу підприємства, приведення у відповідність внутрішніх можливостей розвитку до зовнішніх, які генеруються ринком. Окреслено підходи до управління стратегічним інноваційним розвитком, що існують на підприємствах, та висвітлені в працях багатьох зарубіжних та вітчизняних учених. Наведено зв’язок між стратегіями інноваційного розвитку підприємств та стадіями життєвого циклу. Проаналізовано систематизацію підходів щодо формування й реалізації стратегій інноваційного розвитку. Зазначено, що особливості формування інноваційної стратегії розвитку підприємства розглядають на трьох рівнях – корпоративному, бізнес-рівні, товарному. На корпоративному рівні розробляються загальні засади інноваційної стратегії як складової загальноекономічної стратегії розвитку. На бізнес-рівні здійснюється розробка заходів щодо розроблення й упровадження інновацій для кожної зі стратегічних зон господарювання. На товарному рівні розробляють товарну інноваційну стратегію й маркетингові програми з просування кожної з товарних інновацій на ринку. Висвітлено основні світові тенденції розвитку стратегічного інноваційного розвитку, подано аналіз інноваційної діяльності в глобальному розрізі. Зроблено висновки щодо наявних проблем ведення стратегічної діяльності в Україні, та запропоновано шляхи їх подолання.