ЗАСТОСУВАННЯ ОДНОФАКТОРНИХ ПРОГНОЗНИХ ФУНКЦІЙ ЗАЛЕЖНОСТІ HR-ПОКАЗНИКА ВІД ЧАСУ НА ПРИКЛАДІ ПІДПРИЄМСТВ МАШИНОБУДУВАННЯ - Гельман, В.М. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Досліджено теоретико-практичні аспекти побудови прогнозних моделей на основі використання методу аналітичного вирівнювання тренду на прикладі важливих показників функціонування підприємств машинобудівної галузі. Акцентовано увагу на завданнях, особливостях застосування, перевагах та недоліках методу екстраполяції тренду. Обгрунтовано використання часу як інтегрального показника сумарного впливу всіх факторіальних ознак, що визначають величину прогнозованого показника. Процес порiвняння ряду динамiки аналiтичним способом розглянуто відповідно до двох етапiв: вибору типу та оцiнки параметрiв функції тренду. Побудовано прогнозні однофакторні моделі кількості зайнятих працівників на великих, середніх та малих вітчизняних підприємствах машинобудування. Якісним критерієм при виборі прогнозної моделі узято множинний коефіцієнт детермінації. Побудова прогнозу найважливіших показників галузі, зокрема за допомогою методів екстраполяції, є основою для планування її розвитку, визначення науково обґрунтованих суджень про можливе значення важливих показників у майбутньому періоді. Зазначено необхідність побудови багатофакторних прогнозних моделей, що підвищить якість прогнозу для підприємств машинобудування.