ВИКОРИСТАННЯ ЕВОЛЮЦІЙНИХ АЛГОРИТМІВ ПОШУКУ ОПТИМАЛЬНИХ КЛАСИФІКАЦІЙ - Козін, І.В.; Максишко, Н.К.; Селютін, Є.К. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Розглянута задача класифікації, необхідність виконання умов й відносин на множині. Указані властивості відношення еквівалентності. Наведений приклад задачі класифікації, який буде розглядатися в роботі, а саме задача покриття графа зірками, яка виникає в багатьох економічних додатках. Як елементарні фрагменти виступають усі ребра графа. Умови приєднання ребра –ребро є променем існуючої зірки або не має спільних вершин із уже побудованими зірками покриття. Акцентована увага на недостатній оптимальності такого рішення. Підкреслена актуальність фрагментарної структури задачі. Указана можливість побудови класів, розглядаючи весь список об’єктів, що класифікуються в певній послідовності. На базі фрагментарної структури запропоновано використовувати еволюційний алгоритм. Проаналізовані роботи, у яких розглядаються приклади практичного застосування еволюційного (генетичного) алгоритму для розв’язування задач класифікації. Оцінена перспектива використання генетичного алгоритму пошуку оптимальних класифікацій. Указана поетапна послідовність операцій генетичного алгоритму з прикладами: відбір, схрещування, мутація, селекція. Наведені приклади роботи ключових операторів, а саме кросовера та мутації. Наочно проілюстрований детальний алгоритм еволюційної моделі. Детально описано принцип дії еволюційно-фрагментарного алгоритму. Як множина допустимих розв’язків розглядається підмножина максимальних фрагментів на заданій фрагментарній структурі. Визначений механізм перевірки якості генетичного алгоритму на фрагментарній структурі, який зводиться до перебору багатьох варіантів.