РОЗВИТОК ЕКОНОМІЧНИХ СКЛАДОВИХ ТУРИЗМУ В УКРАЇНІ - Дугієнко, Н.О.; Гунчак, А.А. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Досліджується вплив економічних складових туризму на економіку регіону, країни. З’ясовано, що туризм є невід’ємним атрибутом життя будь-якого цивілізованого суспільства, а рівень розвитку туризму в тій чи іншій країні свідчить про добробут населення й наявність економічних можливостей для здійснення подорожей. Проведений аналіз розвитку туристичної індустрії в Україні свідчить про негативні тенденції, які є наслідком політичних і економічних подій в країні. Розглянуті в статті склад, структура й особливості туристичної індустрії дозволяють зробити висновок, що вона являє собою цілісну відтворювальну систему з інтегральним ефектом. Ці фактори можуть відрізнятися на основі структури галузі, але найголовніше те, наскільки добре пов’язаний туризм з економікою. Вагомі зв’язки зазвичай переводять на більш високі рівні місцевої економічної діяльності, які, як правило, відбуваються, коли підприємства туризму є джерелом своїх товарів і послуг (зокрема робочої сили) на місцевому рівні, тоді як низький рівень економічних зв’язків виникає там, де туристичні підприємства залежать від імпорту (зокрема співробітників) висувати свої вимоги.