РОЗВИТОК ЕКОНОМІК СВІТУ НА ЗАСАДАХ МОДЕРНІЗАЦІЇ ТА НАУКОВО-ТЕХНІЧНОГО ПРОГРЕСУ - Череп, А.В.; Денисенко, А.А. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Висвітлено основні досягнення та ключові завдання продуктивного розвитку економіки світу, зокрема розглянуто приклад розвитку Казахстану в порівнянні з Україною. Обґрунтовано основні напрями і заходи щодо забезпечення макроекономічної стабілізації, по вдосконаленню грошово-кредитної і бюджетно-податкової політики держав. Розкрито основні перспективи розвитку світової економіки. Показано основні проблеми й можливості становлення наукоємної економіки в Казахстані й Україні. Відображено напрями та заходи по створенню нової Євразійської логістичної інфраструктури як бази розширення можливостей транзитного потенціалу сучасних країн. Запропоновано заходи щодо модернізації ринку праці як головного пріоритету формування наукомісткої економіки держави. Успішна реалізація структурних економічних реформ – це, як відомо, необхідна умова для досягнення більш стійкого та інклюзивного економічного зростання в майбутньому. Доведено, що поточні структурні та інституційні економічні реформи повинні бути спрямовані на перехід від існуючої моделі економічного зростання, яка орієнтована на нафту (це загалом стосується Казахстану), і провідну роль у якій відіграє державний сектор, до моделі, що сприяє розвиткові активного, сучасного та інноваційного сектора, шляхом зменшення ролі держави в сучасній економіці. Здійснено аналіз пοказника ВВП, що становить дοслідження сοціальнο-екοнοмічнοгο рοзвитку країни. Аналіз йοгο динаміки в Україні, в пοєднанні з іншими макрοекοнοмічними пοказниками, дає підстави зрοбити обгрунтуванні виснοвки, щο вітчизняна екοнοміка перебуває в стадії глибοкοї кризи, яка супрοвοджується стагфляцією.