ПРІОРИТЕТИ ФОРМУВАННЯ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ ОПОДАТКУВАННЯ МАЛИХ І СЕРЕДНІХ ПІДПРИЄМСТВ В УКРАЇНІ - Олейнікова, Л.Г. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Розглянуто основні проблеми функціонування спеціального режиму оподаткування в Україні, і, відповідно, встановлено, що запровадження альтернативних податків є результатом інституційного компромісу між державою та бізнесом. Спеціальний режим оподаткування для МСП в Україні не гармонізований з європейськими підходами до стимулювання розвитку малого та середнього бізнесу та вимагає подальшої систематизації правил та нормативних актів, прийняття прозорих критеріїв пристосування податкового тягаря до результатів економічної діяльності, реалізації мотиваційних чинників легалізації обороту, відторгнення економіки. Запропоновано терміни тимчасового збереження спрощеної системи оподаткування для МСП в Україні зі зміною механізму її застосування шляхом поступового впровадження детальної розробки в бухгалтерському обліку та звітності для різних груп платників податків, гармонізуючи порядок їх оподаткування із загальною системою. Це забезпечить еволюційний перехід від режиму спеціального оподаткування, що застосовується в Україні, до спрощених правил оподаткування, які відповідають найкращим практикам країн ЄС. Запропоновані підходи будуть зосереджені на розробці якісних показників малого та середнього бізнесу, а саме зайнятості, впливу на додану вартість, інвестиційну та інноваційну діяльність у сегменті МСП. Трансформація механізму оподаткування для малого та середнього бізнесу передбачає здійснення комплексу змін, спрямованих на зміщення акцентів у фіскальних відносинах держави та МСП на координацію їхніх фіскальних інтересів. Механізм оподаткування для МСП в Україні з точки зору європейської інтеграції має ґрунтуватися на підходах до ідентифікації своїх суб’єктів, які схожі з тими, що існують у країнах ЄС.