УПРАВЛІННЯ ВНУТРІШНІМ МАРКЕТИНГОМ ПІДПРИЄМСТВА НА ОСНОВІ СИСТЕМНО-РЕФЛЕКСИВНОГО ПІДХОДУ - Венгерова, О.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Розглянуто проблему управління внутрішнім маркетингом на вітчизняних підприємствах. На підставі аналізу наукових публікацій визначено завдання, які виконує управління внутрішнім маркетингом на підприємстві. З’ясовано, що внутрішній маркетинг на будь-якому підприємстві є частиною загального управлінського процесу та складовою маркетингової стратегії. Досліджено структуру системи управління внутрішнім маркетингом, що дозволило встановити її подібність до комплексу маркетингу «4Р». Базовими елементами системи внутрішнього маркетингу є праця, оплата праці, робоче місце, корпоративна культура. Визначено, що кожен із цих елементів поділяється на складові, що визначають глибину процесу управління внутрішнім маркетингом. Розглянуто організаційні форми внутрішнього маркетингу, які застосовуються на практиці в західних компаніях. Установлено, що найважливіше – не прагнути до досконалості організаційної форми внутрішнього маркетингу, а досягти максимальної взаємодії між всіма відділами конкретного підприємства. Однією з найбільш вдалих організаційних форм внутрішнього маркетингу є та, у якій існує окремий департамент внутрішнього маркетингу як єднальна ланка між керівництвом вищого рівня та звичайними працівниками. Запропоновано рефлексивну модель управління внутрішнім маркетингом на підприємстві, яка ґрунтується на можливості управляти уявленням працівників про компанію, керівників та департамент внутрішнього маркетингу. Обґрунтовано доцільність використання запропонованої моделі в практичній діяльності вітчизняних підприємств. Реалізація на практиці моделі дасть змогу сформувати лояльність персоналу до підприємства, що сприятиме зростанню ефективності праці та якості обслуговування споживачів.