ОЦІНКА РІВНЯ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВ МАШИНОБУДУВАННЯ ЗА ДОПОМОГОЮ ІНТЕГРАЛЬНО-РЕЙТИНГОВОГО МЕТОДУ - Худолєй, Л.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Обґрунтовано необхідність фінансової діагностики підприємств машинобудування як одного з інструментів забезпечення фінансово-економічної безпеки. Установлено, що наявність великої кількості вихідних показників ускладнює процедуру аналізу фінансової безпеки, робить його громіздким, знижує інформативність та негативно впливає на значущість вагових коефіцієнтів. Для вирішення цієї проблеми запропоновано використати процедуру послідовної згортки, у якій вихідні показники спочатку групуються на чотири групи за певною характеристикою. Для кожної групи визначено узагальнений показник, який містить низку розрахованих вихідних показників. За допомогою фінансової діагностики розраховано показники діяльності окремих підприємств машинобудування Запорізької області та на їх основі визначено стан фінансової безпеки досліджуваних підприємств. Установлено, що критичного значення інтегрального показника фінансової безпеки досягло підприємство ПАТ «Запоріжтрансформатор». Інтегральний показник фінансової безпеки цього підприємства не тільки не перебував у межах нормативу, але й набув від’ємного значення. Надано власне визначення такої економічниої категорії, як фінансово-економічна безпека підприємства.