АНАЛІЗ МЕТОДИЧНИХ ПІДХОДІВ ДО ОЦІНКИ ЕКОНОМІЧНОЇ СТІЙКОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - Бугай, В.З.; Горбунова, А.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2022)
У сучасних кризових умовах господарювання багато вітчизняних підприємств перебувають на межі виживання. Тому актуальним є питання формування умов для забезпечення економічної стійкості підприємств, оцінки її рівня, що дозволить завчасно визначити основні чинники, що сприяють поліпшенню такого процесу з метою розроблення і реалізації відповідних заходів. Обґрунтовано, що алгоритм визначення рівня економічної стійкості підприємства включає визначення і оцінку часткових показників й інтегрального показника. Встановлено, що оцінка рівня економічної стійкості підприємства на основі аналізу динаміки обмеженої кількості індикаторів не враховує системного її характеру, а відтак, має суттєві обмеження. У значній частині пропонованих методів не виділяється і кількісно не визначається вплив загроз на рівень економічної стійкості підприємств. Тому доцільно враховувати міру ризику переходу із задовільного фінансового стану у стан фінансової кризи у розрізі відповідних чинників. У розглянутих підходах до оцінки рівня економічної стійкості підприємства основну увагу приділяють ретроспективному і поточному виміру, що не дає повної інформації про перспективи розвитку підприємства. Встановлено, що для оцінки рівня економічної стійкості підприємств багато дослідників пропонують брати до уваги занадто багато рівнів показників, тому проблематично визначити чіткі межі їхніх кордонів. Виявлено, що низка авторів для оцінки рівня економічної стійкості підприємства пропонує брати показники, які перебувають у прямому зв’язку між собою, поряд з основними – другорядні показники. Застосування таких пропозицій в практиці господарювання може призвести до прийняття помилкових рішень.