МЕТОДИ ОЦІНКИ ЕФЕКТИВНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - Чазов, Є.В.; Лепьохін, О.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2022)
У статті надано визначення поняття ефективності, з економічної точки зору. Відображено загальну класифікацію показників ефективності, використовуваних для оцінки бізнесу. Вони в свою чергу поділяються на рівні кваліфікаційних ознак: Рівень господарської діяльності, співвідношення витрат, спосіб розрахунку, повнота складових витрат і результатів, об’єкт оцінки, стадія розрахунку, спосіб розрахунку. Надано характеристику, щодо кожної кваліфікаційної ознаки. Відображено основні підходи до оцінки ефективності підприємства. Вони поділяються на: класичний підхід, концепція сталого економічного росту та сучасну теорію фінансового управління. Надано характеристику кожного з підходів. Зроблено висновок, щодо поєднання цих підходів, та виявлення критеріїв, які відображають ефективність підприємства, але не відображені в основних підходах оцінки ефективності діяльності підприємства.