СОЦІАЛЬНО ВІДПОВІДАЛЬНИЙ БІЗНЕС ЯК СКЛАДОВА СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Череп, А.В.; Череп, О.Г.; Рудник, О.Р. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2022)
Стаття присвячена проблемі толерантного ставлення підприємців до суспільства, а саме соціально відповідального бізнесу, його погано розвиненої структури. Авторами описано, що спонукає представників світового бізнесу допомагати громадянам. Дано загальне визначення та характеристики соціальної відповідальності через розгляд її основних принципів. В досліджені представлені основні причини слабкої взаємодії українського бізнесу із суспільством та фактори, що перешкоджають чи посилюють соціально відповідальні дії підприємців. Розглянуто сучасні тенденції соціального бізнесу в Україні та світі. Методи соціальної відповідальності України порівнюються з країнами Європейського Союзу. Наведено приклади соціально відповідальної діяльності в країнах-лідерах та представлено найбільш перспективні сфери суспільних відносин, такі як екологія, освіта, медичне забезпечення. Їхні показники рівня соціальної відповідальності наведені на діаграмі, яка побудована за статистикою останніх років. Виокремлено основні шляхи благодійної діяльності підприємців малого та великого бізнесу. Доведено необхідність розвитку соціальної відповідальності українського та зарубіжного бізнесу. Автори розглядають благодійну діяльність компаній як спосіб завоювання довіри споживачів та залучення нових клієнтів. Доведено взаємозалежність понять «соціальна відповідальність» та «конкурентоспроможність». В статті описуються основні переваги злагодженої взаємодії підприємств із зовнішнім середовищем. Представлено можливі способи активізації відносин між бізнесменом і громадськістю шляхом орієнтації на глобальні цілі сталого розвитку. Соціальна відповідальність може стати основою швидкого розвитку економіки та суспільства, створити міцну конкурентну базу країни, покращити її глобальні показники на міжнародних ринках, що актуалізує дослідження соціально відповідального бізнесу.