УДОСКОНАЛЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ ПІДТРИМКИ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ В СФЕРІ ТРАНСПОРТНОЇ ЛОГІСТИКИ ПІДПРИЄМСТВ - Очеретін, Д.В.; Максишко, Н.К. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2022)
Стаття присвячена проблемі удосконалення інформаційної системи підтримки прийняття рішень в сфері транспортної логістики підприємств. Актуальність роботи зумовлена важливістю транспортної логістики як джерела підвищення рівня економічної ефективності діяльності підприємства та недосконалістю існуючих інформаційних систем управління підприємством у частині якості прогнозування логістичних показників. Сутність удосконалення інформаційної системи підтримки прийняття рішень в сфері транспортної логістики підприємств полягає в удосконаленні підсистеми управління базою моделей за рахунок включення модулю прогнозування вантажообігу за видами транспорту. Обсяг вантажообігу є важливим показником, який використовується при короткостроковому та довгостроковому плануванні, що зумовлює завдання щодо підвищення точності прогнозів. Саме це завдання і покладено в ідею удосконалення системи підтримки прийняття рішень в сфері транспортної логістики підприємств. Для реалізації завдання розроблена процедура вибору прогнозної моделі з переліку запропонованих, яка забезпечує найкращу оцінку точності прогнозу для конкретних вхідних даних. Ця процедура реалізована в програмному середовищі для статистичної обробки та візуалізації даних R. Вхідними даними для прогнозування є часові ряди обсягів вантажообігу за видами транспорту, які отримані з будь-якої системи управління діяльністю підприємства. Для апробації розробленого модуля здійснені розрахунки. Перелік для вибору містив такі прогнозні моделі: ARIMA-модель, модель Хольта-Уінтерса з адитивною моделлю сезонності та модель Хольта-Уінтерса з мультиплікативною моделлю сезонності. Джерелом даних є статистична інформація про вантажообіг. Вибір кращої моделі для прогнозування відбувається на основі розрахунку середньої абсолютної процентної похибки (MAPE) для тестової вибірки. Апробація підсистеми виявила її придатність для використання. Порівняльний аналіз побудованих прогнозів обсягів вантажообігу за різними видами транспорту та прогнозними моделями підтвердив доцільність використання вдосконаленої підсистеми прогнозування в сфері транспортної логістики. Використання удосконаленої інформаційної системи підтримки прийняття рішень створює умови покращення планування транспортних перевезень підприємства та підвищення економічної ефективності діяльності підприємства.