ДИСКРИМІНАНТНІ МОДЕЛІ РОЗРАХУНКУ ЙМОВІРНОСТІ БАНКРУТСТВА ТА ЇХ ЗАСТОСУВАННЯ НА ВІТЧИЗНЯНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ - Проскуріна, Н.М.; Пушкарь, І.В.; Суконнова, А.А. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2022)
У статті розглянуто нормативно-правову базу регулювання процедури банкрутства та його діагностики, розкрито сутність банкрутства підприємства та визначено його причини. З’ясовано, що в основу аналізу та діагностики ймовірності банкрутства покладено дискримінанті моделі, які застосовуються і на вітчизняних підприємствах. Проведено порівняльний аналіз моделей оцінки ризику банкрутства, розроблених як зарубіжними так і вітчизняними науковцями. Систематизовано переваги та недоліки, обґрунтовано доцільність застосування наявних моделей діагностики ймовірності банкрутства на вітчизняних підприємствах. Визначено, що серед моделей, які було досліджено, не існує досконалої моделі, застосування якої надає можливість з високою точністю визначити ймовірність настання банкрутства на конкретному підприємстві. Встановлено, що українським підприємствам доцільно застосовувати моделі діагностики ймовірності банкрутства виключно вітчизняних вчених та пострадянського простору. Практичне цінність дослідження полягає в тому, що розраховано та визначено рівень ймовірності банкрутства підприємства ДП «Шахта ім. М.С. Сургая» за період 2018–2020 р.р. шляхом використання розглянутих моделей діагностики банкрутства. Запропоновано заходи щодо подолання підприємством кризового стану. З метою поліпшення фінансового стану підприємства, обґрунтовано актуальні заходи, зокрема: збільшення цільового обсягу доходу від основної діяльності та відповідного рівня собівартості; досягнення оптимального співвідношення власного та позикового капіталу; мобілізація внутрішніх резервів.