СУБ’ЄКТИВНІСТЬ ЯК ПРОБЛЕМНИЙ АСПЕКТ ВІДОБРАЖЕННЯ В ОБЛІКУ ФІНАНСОВИХ РЕЗУЛЬТАТІВ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - Скорнякова, Ю.Б. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2022)
У статті виконано дослідження облікової сутності фінансових результатів діяльності підприємств, у тому числі шляхом виокремлення окремих аспектів такої облікової ідентифікації, а саме технічного аспекту розрахунку фінансових результатів, сутнісного аспекту сприйняття фінансових результатів та грошового аспекту ідентифікації фінансових результатів. Доведено, що основною причиною суб’єктивності визначення в обліку фінансових результатів є необхідність здійснювати розрахунок результатів за окремі звітні періоди в умовах продовження підприємством господарської діяльності, адже саме наявність та суб’єктивна оцінка залишків активів та зобов’язань призводить до суб’єктивності в оцінці фінансового результату за той чи інший звітній період. Визначено, що суб’єктивність моменту визнання доходів та витрат призводить до появи альтернативних методів обліку зазначених категорій – касового методу та методу нарахування. Встановлено, що застосування касового методу в сучасних умовах є практично неможливим, адже розрахований таким чином показник фінансового результату буде дуже сумнівним. Прийняття методу нарахування вирішує проблему касового розриву щодо доходів та витрат за наявності залишків активів і зобов’язань, що сприяє підвищенню якісного рівня визначення в обліку фінансових результатів, але не вирішує проблему суб’єктивності, лише переміщуючи її в площину формування облікової політики. Проаналізовано вплив деяких елементів облікової політики на процес визначення фінансових результатів. Презентована розроблена автором класифікація елементів облікової політики в залежності від наявності та прогнозованості впливу на розмір фінансових результатів окремих періодів, яка передбачає виокремлення елементів облікової політики, які здійснюють однозначно прогнозований вплив на розмір фінансових результатів, елементів, вплив яких на розмір фінансових результатів є прогнозованим, але залежить від дії інших факторів, елементів, які здійснюють вплив на розмір фінансових результатів, але напрямок впливу залежить від багатьох факторів та є малопрогнозованим, а також елементів, які не впливають на розмір фінансових результатів. Коротко розглянуто вплив суб’єктивності облікового визначення фінансових результатів на процес оподаткування прибутку підприємств відповідно до норм чинного податкового законодавства.