ЕКОНОМІКО-СТАТИСТИЧНИЙ АНАЛІЗ ІНФЛЯЦІЇ ТА ЇЇ ВПЛИВ НА ЕКОНОМІКУ УКРАЇНИ - Сьомченко, В.В.; Саєнко, О.Р.; Горб, Д.О.; Дакій, А.С. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2022)
Інфляція як важливий економічний феномен уже тривалий час звертає увагу дослідників з різних країн. Однак навіть в даний час вона становить складне й неоднорідне соціально-економічне явище, яке є не до кінця вивчено. Розглянуто проблеми та специфіка інфляції в Україні. Оскільки проблема інфляції відіграє одну з головних ролей в економічній науці, проведено характеристику інфляції. Визначено, що причини виникнення інфляційного процесу надзвичайно різноманітні. Інфляція розглядається не як суто грошове явище, а також як багатофакторний соціально-економічний процес, тому причини її виникнення та розвитку можуть відображати як зміну сукупного попиту, так і сукупної пропозиції. Визначено, що механізм дії інфляційних факторів залежить від співвідношення багатьох економічних процесів – внутрішніх і зовнішніх. У стані інфляційної нестабільності орієнтація лише на регулювання з боку співвідношення «попит-пропозиція» може призвести до затяжних криз з повільним періодом стабілізації i оздоровлення економіки. Незважаючи на дію ринкових законів, держава не відмовляється від впливу на ціни, суттєво посилюючи його в кризові для національної економіки періоди. Встановлено, що інфляція є основним дестабілізуючим чинником ринкової економіки. Проаналізовано динаміку інфляції в Україні за 2010–2020 рр. Проаналізована зміна індексів промислової продукції за видами діяльності за 2016–2020 рр. Найбільш часто використовуваним показником інфляції є індекс споживчих цін, динаміку якого проаналізовано. Встановлено, що не може бути єдиної думки у трактуванні як зовнішніх рис певного інфляційного процесу, також і його внутрішньої структури і якісних характеристик. Окрім того, зміни, які відбуваються, як у економіці країн, так і у світовій економіці в цілому, вони обумовлюють появу певних факторів, форм та наслідків інфляції. Інфляція є одним з найбільших проявів макроекономічної нестабільності. Для економіки певної країни і для всього світу інфляція є досить негативним явищем. Вона призводить до зниження результатів праці і заощаджень населення, стримує приплив інвестицій та інвестицій у сучасні технологічні розробки в країні, створює соціальну нерівність через перерозподіл капіталу від бідних до багатих. Розглянуто заходи щодо оздоровлення фінансової ситуації в Україні.