ВПЛИВ СОТ НА ТЕНДЕНЦІЇ МІЖНАРОДНОЇ ТОРГІВЛІ - Бабміндра, Д.І.; Слободяник, І.М.; Багрова, Є.Р.; Васильєва, О.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2022)
В умовах глобалізації необхідна координація дій з метою попередження криз та вироблення єдиних правил поведінки в глобальному економічному середовищі. Підвищення конкурентоспроможності національного виробництва можливе лише за умови забезпечення однакових можливостей для конкуренції з іноземними виробниками, особливо на внутрішньому ринку, що підвищить рівень конкурентоспроможності країни в цілому. У статті проаналізовано динаміку основних показників міжнародної торгівлі товарами та послугами, у тому числі їх обсяги, динаміку зростання в розрізі географічних регіонів, визначено найбільших експортерів та імпортерів товарів та послуг на світовому ринку. Встановлено, що підтверджується тенденція стабільного зростання міжнародної торгівлі, як товарів, так і комерційних послуг із середньорічним темпом зростання за 2016–2020 роки 6%. Найвищі темпи зростання товарообігу серед товарних груп характерні для сільськогосподарської продукції, що, насамперед, пов’язано зі стабільним зростанням населення. Вплив СОТ на тенденції міжнародної торгівлі оцінювався на основі порівняльного аналізу міжнародної торгівлі та динаміки зростання ВВП, а також була побудована парна кореляційно-регресійна модель для оцінки впливу середньозваженої тарифної ставки на всі групи товарів на світову торгівлю. Виявлено обернену залежність між обсягом світової торгівлі товарами та середньозваженою ставкою тарифу на всю продукцію. Таким чином, зниження середньозваженої тарифної ставки на 1 відсотковий пункт збільшує світову торгівлю товарами на 4570,99 млрд доларів США.