РОЛЬ РЕГУЛЯТОРНОГО ТА НЕРЕГУЛЯТОРНОГО СЕРЕДОВИЩА В УМОВАХ ВИХОДУ НАЦІОНАЛЬНИХ КОМПАНІЙ НА ЄВРОПЕЙСЬКІ РИНКИ - Переверзєва, А.В.; Дугієнко, Н.О.; Осаул, А.О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2022)
У статті досліджено роль регуляторного та нерегуляторного середовища в умовах виходу підприємства на європейський ринок. Визначено, що вихід на нові ринки з конкурентоспроможною продукцією потребує використання інноваційних підходів до експорту з врахуванням сучасних тенденцій та викликів як на національному, так і міжнародному рівнях функціонування економіки. Обґрунтовано, що стабільність розвитку національної економіки та рівень її конкурентоспроможності залежить від ступеня інтернаціоналізації підприємств, що забезпечують реалізацію виробничого, інноваційно- інвестиційного та соціально-економічного потенціалу. Розглянуто структуру національного експорту товарів і послуг. Показано, що Європейський Союз є основним торговельним партнером України. Визначено фактори, що вплинули на експортну діяльність України з країнами Європейського Союзу. Досліджено роль малих та середніх підприємств в експортному потенціалі України та світі. Визначено, що рівень використання бізнес-стратегій інтернаціоналізації українськими підприємствами є недостатнім для реалізації потенційних можливостей, незважаючи на те, що спостерігається високий рівень експортної активності національних підприємств. Обґрунтовано, що рівень інтернаціоналізації підприємства залежить від регуляторного та нерегуляторного середовища, що встановилось у державі. Проаналізовано нерегуляторні чинники: доступ до фінансування, доступ до знань та інформації, доступ до технологій та інновацій. Виокремлено основні проблеми виходу національних компаній на зовнішні ринки. Визначено, що недостатній рівень фінансування є значною перешкодою для більшості підприємців, хоча це не єдиний ресурс, необхідний для успішної експортної діяльності. Важливо також правильно організувати бізнес-процеси, здатність до комунікації та пошуку нових партнерів, розуміння особливостей позиціонування та сегментування свого продукту, орієнтація щодо сучасних тенденцій, викликів та можливостей. Доведено, що важливою умовою інтернаціоналізації є високий рівень конкурентоспроможності підприємства, що формується за рахунок розробки та впровадження інновацій.