ІНСТРУМЕНТИ ДІАГНОСТИКИ ОПОДАТКУВАННЯ, СПРЯМОВАНІ НА АДАПТАЦІЮ СФЕРИ ДЕРЖАВНОГО ФІНАНСОВОГО УПРАВЛІННЯ УКРАЇНИ ДО СТАНДАРТІВ ЄС - Олейнікова, Л.Г. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2022)
Досліджено тенденції оподаткування в Україні, країнах ЄС та ОЕСР: відношення загальних податкових надходжень до ВВП, відношення податкових надходжень від прибутку підприємств та доходів громадян до ВВП, відношення податкових надходжень від прибутку підприємств, доходів громадян та доходів від приросту капіталу до ВВП. Проаналізовано також динаміку соціально-економічних показників економіки України. Проаналізовано динаміку техніко-економічних показників економіки України та обґрунтовано доцільність реформування податкової системи. Доведено, що виконання бюджетних завдань є не єдиним показником результативності податкової системи. Запропоновано включити економічну ефективність до переліку принципів оподаткування, в рамках глобальних тенденцій щодо посилення фіскального нагляду та забезпечення прозорості i підзвітності бюджетно-податкової сфери, фахівцями Світового банку, МВФ та структур ЄС. Сформовано інструменти діагностики фінансової прозорості, що здійснюються у відповідності до Кодексу фінансової прозорості, яка є однією із запорук її ефективності. Запропоновано проведення оцінки основних компонентів податкового адміністрування з використанням Методики діагностики податкового адміністрування (TADAT), які характеризують діяльність фіскального відомства за його основними функціями і процедурами адміністрування податків, базується на 28 показниках, кожен з яких включає оцінку від 1-го до 4-х параметрів, що загалом складає 47 оцінюваних параметрів, забезпечуючи, тим самим, максимально широке охоплення досліджуваного явища. Запропонований Інструмент діагностики спрямовано не лише на оцінку інституційної складової адміністрування, але і на транспарентність платників.