НАПРЯМИ ВДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМ ОЦІНКИ ЯКОСТІ КЕРІВНИХ КАДРІВ ПІДПРИЄМСТВА - Череп, О.Г.; Томарєва-Патлахова, В.В.; Kabanova, O. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2022)
У статті запропоновано методику оцінювання якостей управлінського персоналу на основі системи загальних показників і часткових критеріїв якості праці менеджера та кваліметричного підходу. Система загальних показників включає показники виконання менеджером посадових обов’язків і завдань, професійної компетентності та етичності поведінки. Кваліметричний підхід передбачає встановлення вагових коефіцієнтів для кожного часткового критерію та використання бальної оціночної шкали. При цьому характеристики еталону, з яким відбувалося порівняння, відповідають оцінці у 401–500 балів, або рівню «відмінно», а сума вагових коефіцієнтів часткових критеріїв одного показника дорівнює одиниці. Визначення вагових коефіцієнтів може здійснюватись експертами або вищим керівництвом з урахуванням важливості кожного критерію для досягнення цілей функціонування і розвитку підприємства. У якості експертів можуть виступати керівники вищих рівнів, сторонні консультанти, партнери та інші зацікавлені сторони. Підсумкова оцінка кожного показника, що характеризує якості управлінців, може розраховуватись як сума середньозважених оцінок кожного часткового критерію, який входить до його складу, а загальна оцінка якостей менеджерів – як сума оцінок показників. Практична цінність використання запропонованої методики полягає у можливості її застосування для визначення розміру винагороди кожного менеджера за підсумками певного періоду, для визначення найбільш проблемних характеристик та подальшого планування напрямів підвищення кваліфікації, для складання рейтингів управлінських кадрів з метою подальшого нематеріального стимулювання, підвищення рівня відповідальності та стимулювання зацікавленості менеджерів у вдосконаленні методів роботи. Також методику можна застосовувати для оцінки якостей керівників вищого рівня управління.