АНАЛІЗ МЕТОДИЧНИХ ПІДХОДІВ ДО ВИЗНАЧЕННЯ ПОТРЕБИ В РЕСТРУКТУРИЗАЦІЇ І ВИБОРУ ЇЇ ВИДІВ - Бугай, В.З.; Геворгян, Г.А. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Установлено, що визначення типу реструктуризації є необхідною передумовою розробки дієвого плану заходів структурної перебудови підприємства, оскільки забезпечує інформацією щодо необхідного характеру перетворень та сфер діяльності, які функціонують неналежним чином. Проаналізовано сучасні методичні підходи відносно визначення потреби в реструктуризації підприємств і вибору її видів. При цьому для вирішення завдання учені пропонують два основні підходи: 1) розрахунок інтегрального показника; 2) визначення системи показників і порівняння їх значення з нормативами. Установлено, що недоліком першого підходу є складність прийняття рішень стосовно потреби підприємства в реструктуризації та підвищена залежність якості висновку від компетентності фахівця, який оцінює отримані результати, оскільки необхідно оцінювати значну кількість показників. Варіанти реалізації підходів другої групи передбачають розрахунок або одного показника, який відображає загальний стан підприємства і не дозволяє визначити, яка зі сфер діяльності потребує реструктуризації, або блокових показників, які відображають окремі аспекти фінансового стану підприємства і слугують базою для розрахунку узагальненого показника, що проте не вирішує завдання виявлення потреби в реструктуризації та визначення її типу. Крім того, пропоновані ученими методичні підходи щодо вирішення досліджуваної в статті проблеми, на нашу думку, мають такі недоліки: необґрунтований набір показників; не враховується причинно-наслідковий зв’язок між ними; відсутність науково обґрунтованих нормативних значень показників з урахуванням галузевих особливостей діяльності підприємств; не завжди враховуються особливості протікання життєвого циклу підприємств і визначення потреби окремих видів реструктуризації на кожному з них; пропоновані моделі часто мають абстрактний характер, а також проблематично встановити значущість показників, що включаються в модель; у більшості пропозицій відносно визначення потреби в реструктуризації підприємств і вибору її видів переважає статичний підхід, що ускладнює ухвалення обґрунтованих управлінських рішень.