ЗЕЛЕНА ЕКОНОМІКА: ПРИНЦИПИ, СТРУКТУРА ТА ІНСТРУМЕНТ РЕАЛІЗАЦІЇ - Череп, О.Г.; Мєртарчян, К.О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2022)
Встановлено, що здавна людству знайомі природні катаклізми, які, за словами вчених, могли виникнути, в тому числі через вплив людини на навколишнє середовище. Доведено, що з часів промислової революції у світі людство рідко замислювалося про те, якої шкоди завдає природі і які наслідки це може мати у майбутньому. Визначено, що останнім часом спостерігається помітна тенденція захисту довкілля. Досліджено тенденції, які відображають динаміку зміни підходів до природи: люди по всьому світу об’єднуються для того, щоб спробувати виправити несприятливу екологічну обстановку і не допустити ще більшого погіршення екології. Зазначимо, що величезні підприємства переходять на безпечніші продукти, щоб знизити викиди газів в атмосферу, змінюються способи виробництва, встановлюється додаткове обладнання для очищення систем. Досліджено та надано авторське визначення сутності поняття «зелена економіка». У статті розкрито зміст та сутність концепції «зелена» економіка. Розглянуто причини переходу до зелених технологій. На прикладі досвіду розвинених країн (Франція, Данія, Південна Корея, Польща, Японія та інших.) проведено аналіз світового досвіду початку «зеленої» економіці. Поряд із цим розглянуто передумови переходу до «зеленої» економіки в Україні (започаткувати «зелене» будівництво, розвиток «зеленого» транспорту, впровадити екомаркування, розвивати органічне сільське господарство тощо). Доведено, що у всіх розвинених країнах існує сортування сміття, проводяться заходи щодо очищення лісів та водоймищ. Узагальнено систему принципів зеленої економіки, що запропоновано міжнародними організаціями та ініціативами. Відмічено, що в Україні, на відміну від країн Європи, заходи, спрямовані на захист навколишнього середовища, відновлення природного балансу та програми з переходу на «зелену економіку» з’явилися відносно недавно. Узагальнемо структуру глобального індексу «зеленої економіки».