ЗАСТОСУВАННЯ НЕЙРОМЕРЕЖЕВОГО МОДЕЛЮВАННЯ ДЛЯ ПРОГНОЗУВАННЯ ОБСЯГІВ РЕАЛІЗАЦІЇ ПІДПРИЄМСТВА - Іванов, С.М.; Максишко, Н.К. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2022)
Стаття присвячена дослідженню проблеми застосування нейромережевого моделювання для підвищення якості прогнозування обсягів реалізації продукції підприємства. Застосування моделі штучної нейронної мережі – одного із засобів штучного інтелекту – для прогнозування обсягів реалізації підприємства зумовлені, з одного боку, незадовільними результатами застосування традиційних кількісних методів прогнозування, а, з іншого боку, завданнями реалізації в сфері економіки Концепції розвитку штучного інтелекту в Україні. З метою аналізу результатів застосування нейромережевого моделювання для прогнозування обсягів реалізації продукції підприємства запропоновано методику аналізу, яка базується на порівняльному аналізі якості прогнозних моделей чотирьох класів (груп): І – регресійні, ІІ – авторегресійні, ІІІ – нелінійні трендові (які розглядалися на різних періодах ретроспекції) та ІV – нейромережеві. Нейромережеві моделі розглядалися трьох видів: 1) нейромережа введення–виведення (net), 2) нейромережа на основі моделі NAR (нелінійна авторегресія), 3) нейромережа виду NARX – нелінійна авторегресія з зовнішнім(екзогенним) входом. Апробація методики проведена на даних підприємства ТОВ «Sportmaster» – підприємства, яке займається торгівлею по всій Україні. Критерієм оцінки якості моделі обрано середню абсолютну відсоткову похибку (MAPE). Апробація методики аналізу результатів застосування нейромережевого моделювання для прогнозування обсягів реалізації продукції підприємства виявила, що кращими моделями для прогнозування та аналізу виявилися нейромережі NAR та NARX (група IV), та з дещо гіршою оцінкою авторегресійна модель (група ІІ), побудована за довгим періодом ретроспекції (276 значень). Таким чином, виявлено, що використання нейромережевих моделей дає змогу отримати більш точний прогноз обсягів реалізації для торговельного підприємства, що підтверджує доцільність їх використання. Запропоновано удосконалення моделі формування збутової політики підприємства за рахунок використання нейромережевого моделювання для прогнозування обсягів продажів, яка створює умови для підвищення ефективності та конкурентоспроможності підприємства. Результати дослідження можуть бути покладеними в основу удосконалення існуючих на сьогодні інформаційних систем управління підприємствами.