МОЖЛИВОСТІ КОНСОЛІДАЦІЇ БІЗНЕСУ МАШИНОБУДІВНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Линенко, А.В.; Доброхвост, Л.С. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2022)
У статті здійснене системне дослідження поняття консолідації бізнесу щодо діяльності машинобудівних підприємств України. Таке об’єднання зусиль спрямовується суб’єктами економічних відносин як на посилення існуючих конкурентних переваг, так і на здобуття нових для підвищення конкурентоспроможності інтегрованого бізнесу. Ця взаємовигідна взаємодія вигідна підприємствам машинобудівної галузі в умовах загострення кризових явищ, нових викликів економіки. Узагальнені існуючі методи вирішення проблем промислової галузі й обґрунтована ефективність нових методів та підходів інтеграції підприємств машинобудування в Україні шляхом консолідації бізнесу. Зокрема, запропоновано посилити консолідацію капіталів як інструменту розвитку конкурентної стратегії вітчизняних підприємств машинобудування. Визначені найбільш прийнятні можливості консолідації бізнесу українськими машинобудівними підприємствами та пріоритетні напрями розвитку цієї галузі. Також були ґрунтовно досліджені можливі ризики такого варіанту взаємодопомоги між машинобудівними підприємствами з огляду на сучасні тенденції розвитку економіки на регіональному і міжнародному рівнях. У цілому консолідація бізнесу за належного супроводу забезпечує підприємствам-учасникам економічні ефекти синергії, що дає можливість забезпечувати сталий розвиток бізнесу на засадах соціальної відповідальності.