ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ МЕТАЛУРГІЙНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ І ШЛЯХИ ЇХ ВИРІШЕННЯ - Сарнацький, О.П.; Ільченко, Д.А. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2022)
Стаття присвячена дослідженню основних проблем металургійної галузі України. У статті обґрунтовано, що металургійна галузь України стикається як з зовнішніми факторами, що впливають на конкурентоспроможність вітчизняної металургійної продукції, так і внутрішніми чинниками, що стримують ефективний розвиток галузі. Визначено, що у 2020 році обсяги експорту металургійної продукції склали п’яту частину загального експорту товарів і послуг України. Проаналізовано структуру та динаміку експорту металургійної продукції за 2012–2020 роки. Встановлено, що металургійна галузь України більше зорієнтована на експорт сировинної продукції – чорних металів. Виявлено, що останні роки в Україні має місце низький рівень внутрішнього споживання металопродукції. Досліджено, що на вітчизняних промислових підприємствах використовуються застарілі виробничі фонди та неефективна технологія виробництва. Доведено, що основними напрямками вирішення проблем металургійної галузі є збільшення внутрішнього споживання металургійної продукції і модернізація основних виробничих фондів металургійних підприємств.