ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ РОЗВИТКУ ЕКСПОРТУ ПРОДУКЦІЇ АПК В УКРАЇНІ - Бугай, В.З.; Іпатько, М.І. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2022)
Цю статтю присвячено дослідженню аспектів формування та розвитку агропромислового комплексу в Україні, його змінам умовах світової глобалізації, методам та ідеям щодо розвитку цього сектору та підвищенню рівня дохідності шляхом розширення ринку збуту української сільськогосподарської продукції по всьому світу. Сформульовано основні стадії розвитку українського експорту продукції агропромислового комплексу від отримання незалежності до сьогоднішнього часу, описані його основні показники періодів (та виключні ситуації). Знайдено ключові проблеми подальшого розвитку українського експорту, серед яких: невідповідність якості української сільськогосподарської продукції, яку виробляють для іноземних споживачів, щодо європейських та світових норм. Проаналізовано зміст останніх важливих стратегічних заходів та конференцій, на яких обґрунтовували аспекти і перспективи розвитку українського експорту на міжнародному ринку, а також подальшу роль України на світовій арені у розрізі майбутнього збільшення світового попиту на дешеві продовольчі товари, який буде викликаний різким кількісним збільшенням населення планети здебільшого за рахунок східних країн (Індія, Китай тощо). Описані вже давно існуючі та нещодавні угоди вільної торгівлі між Україною та іншими країнами світу, а також окреслені перспективи щодо майбутніх експортно-імпортних угод та нових зон вільної торгівлі. Наведено аналіз структурних змін у списках країн-торговельних партнерів України за останні роки з зазначенням їх часток від загального експорту. Виведено основні перепони ефективного розвитку експорту продукції агропромислового комплексу. Також наведено дані щодо місця продукції АПК у формуванні загального експорту України і, як результат усього вищезазначеного, сформульовано рекомендації щодо розвитку експорту АПК за умов виконання усіх рекомендацій перелічених у статті.