ЗОВНІШНЬОТОРГОВЕЛЬНА ДІЯЛЬНІСТЬ УКРАЇНИ: СУЧАСНИЙ СТАН, РИЗИКИ ТА ПРОБЛЕМИ - Колобердянко, І.І.; Руднік, О.Р. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2022)
У статті розглядаються зовнішньоторговельні відносини України з зарубіжними країнами, зокрема, з країнами Європейського союзу. Аналіз здійснюється на основі порівняння обсягів експортно-імпортних операцій та шляхом аналізу товарного наповнення міжнародних ринків. У статті простежується тенденція змін у світовому просторі торгівлі за останні роки, яка обумовлена низкою певних причин, серед яких: науково технічний прогрес, інтеграція та глобалізація, становлення сучасної особистості та суспільства в цілому. Авторами зазначаються основні переваги відкритості економіки України та її активного співробітництва із зарубіжними країнами. При цьому виокремлюються головні ризики, пов’язані із міжнародною торгівлею та проведено паралель між ними та соціально-економічним життям держави. Виходячи з наведеної характеристики напрямів впливу зовнішньої торгівлі на суспільство, в статті охарактеризовано принципи зовнішньої торгівлі та проведено аналіз методів ведення зарубіжного бізнесу. Акцентується увага на перешкодах, які виникають в процесі виходу українського бізнесу на зарубіжні ринки. У статті особливе місце надано аналізу торговельних відносин України з країнами ЄС, насамперед, з’ясуванню очікуваних ризиків та перспектив їх подальшого розвитку. При цьому, авторами простежується позитивний та негативний їх вплив на економічну ситуацію в України. Досить широко представлені статистичні дані щодо конкурентоспроможності економіки України у стосунках з зовнішньоторговельними партнерами. На основі проведених досліджень, авторами запропоновано шляхи покращення торговельних відносин України із іноземними країнами та зміцнення її конкурентних позицій.