ФОРМУВАННЯ СТРАТЕГІЇ ФІНАНСОВОГО РОЗВИТКУ - Кущик, А.П.; Кривошеєнко, С.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2022)
У статті розглянуто актуальні питання розробки корпоративної фінансової стратегії. Зазначено, що в системі корпоративного управління стратегія фінансового розвитку займає центральне місце, оскільки з її реалізацією пов’язана довгострокова фінансова і економічна політика підприємства. Практично корпоративна фінансова стратегія є ключовим носієм інформації про майбутній розвиток підприємства, на основі якої формується його імідж, залучаються інвестори, підвищується довіра кредиторів. Нові економічні відносини, які створюються на засадах інформаційної економіки, зумовлюють потребу у прогресивних способах і методах управління підприємствами. Формування корпоративної стратегії фінансового розвитку має здійснюватися з урахуванням: впливу факторів зовнішнього та внутрішнього середовища на діяльність підприємства; наявності виробничого, фінансового, маркетингового та кадрового потенціалу. Залежно від цього, підприємства можуть формувати такі фінансові стратегії, які дозволять досягти позитивного результату, зокрема, стабілізувати їх фінансову стійкість, прибутковість, конкурентоспроможність, зберегти певні позиції на ринку. Адже правильний вибір фінансової стратегії є необхідною умовою вдосконалення управління діяльністю підприємств та підвищення ефективності їх діяльності.