ПІДВИЩЕННЯ РЕЙТИНГІВ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ З УРАХУВАННЯМ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПОДАТКОВОЇ СИСТЕМИ - Олейнікова, Л.Г. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2022)
Встановлено, що індекс легкості ведення бізнесу (Ease of Doing Business Index) надає об’єктивну оцінку бізнес-клімату в країнах світу з погляду простоти найважливіших для малого і середнього бізнесу адміністративних процедур. Визначено, що індекс легкості ведення бізнесу – щорічне дослідження групи Світового банку, що розраховується з 2003 р. і дає об’єктивну інформацію для розуміння і вдосконалення нормативно-правового регулювання підприємницької діяльності. Обґрунтовано, що світовий банк, у свою чергу, розробив набір індикаторів, на підставі яких здійснює оцінку економічної ефективності та якість середовища національної економіки з позиції розвитку конкурентоспроможного бізнесу. Цей рейтинг являє собою глобальне дослідження. Його супроводжує рейтинг країн світу за показником створення в кожній із них сприятливих умов ведення бізнесу. В межах проекту оцінюються й відстежуються зміни нормативно-правових актів, котрі регулюють діяльність малих і середніх компаній протягом усього їх життєвого циклу – від створення до ліквідації. Виокремлено 10 індикаторів регулювання підприємницької діяльності, які враховують час і вартість виконання підприємцем вимог держави щодо реєстрації нового підприємства і його діяльності, проведення торговельних операцій, забезпечення виконання контрактів, оподаткування й ліквідації підприємства, що дозволяє визначити рейтинг сприяння ведення бізнесу. Індикатори є рівноважними. При цьому не враховуються такі змінні, як макроекономічна політика, якість інфраструктури, кваліфікація робочої сили, коливання валютних курсів, думки інвесторів, безпека й рівень корупції. Проаналізовано динаміку зміни місця України в рейтингу Doing Business у 2012-2020 рр. Внесено пропозиції щодо суттєвого зменшення кількості платежів, подальшого підвищення рейтингів України в категорії «оподаткування».