МЕТОДОЛОГІЯ ОЦІНКИ ФІНАНСОВИХ РИЗИКІВ СТРАХОВИХ КОМПАНІЙ УКРАЇНИ - Щебликіна, І.О.; Щебликіна, З.В.; Данилова, О.А. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2022)
У даній статті визначена класифікація фінансових ризиків страхової компанії в умовах функціонування українського ринку страхових продуктів та приведений перелік відповідних методів за кожним видом ризику. Виділене визначення поняття «ризик менеджмент». Виділено специфічні завдання управління ризиками для страхових компаній. Охарактеризовані методи управління та мінімізації ризиків страхових компаній. Досліджено методи компенсації фінансових ризиків страхових компаній. Виявлені можливі причини настання таких ризиків. Зазначено чинники настання фінансової кризи у страховій компанії. Проаналізовані моделей оцінки настання банкрутства страхових компаній, а саме: українські моделі або ті моделі, що враховують специфіку функціонування підприємств на території України та моделі, які доцільно використовувати при аналізі діяльності страхової компанії, з урахуванням особливостей її фінансової звітності. Досліджені моделі оцінки ризиків настання банкрутства – модель Терещенко і модель Зайцевої, як моделей, що враховують специфіку функціонування українських підприємств, розраховані або саме на український ринок, або на весь пострадянський простір. Проведено комплексний аналіз формул аналізу можливості банкрутства підприємств і виділено ті, що є коректними для використання зі звітністю страхових компаній, які функціонують на ринку страхових послуг України. Зазначено, що серед методів усунення ризиків, які притаманні страховій компанії, можна виокремити такі: лімітування ризиків; розподіл ризику; резервування коштів; збір інформації щодо майбутніх подій та результатів. Досліджено, що для мінімізації наявних фінансових ризиків, які неможливо повністю усунути у страховій компанії, застосовуються такі методи, як ухилення від ризиків; локалізація ризиків.