АНАЛІЗ ТА ПРОГНОЗУВАННЯ ДИНАМІКИ ОБСЯГІВ ВИРОБНИЦТВА ПІДПРИЄМСТВАМИ ВИСОКОТЕХНОЛОГІЧНОГО СЕКТОРУ - Лось, В.О.; Макаренко, О.І.; Стукало, К.С. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2022)
Стаття присвячена дослідженню динаміки обсягів виробництва підприємствами високотехнологічного сектору промисловості України, з виробництва: хімічних речовин і хімічної продукції; основних фармацевтичних продуктів і препаратів; комп’ютерів, електронної та оптичної продукції; повітряних і космічних літальних апаратів, супутнього устаткування; медичних і стоматологічних інструментів та матеріалів, електричного устаткування. Розглянуто теоретичні та практичні аспекти розвитку високотехнологічного сектору економіки, проаналізовано сутність даного поняття. Проаналізовано структуру високотехнологічного сектору промисловості України та встановлено, що за період з 2012 р. по 2019 р. розвиток досліджуваних галузей має позитивну тенденцію: найбільші темпи зростання спостерігаються у галузі виробництва медичних і стоматологічних інструментів та матеріалів (збільшення у 2,2 рази), а найменші – у галузі виробництва повітряних і космічних літальних апаратів, супутнього устаткування (зростання на 3%). Проведено аналіз динаміки та структури розвитку високотехнологічних галузей промисловості України. Побудовано ряд авторегресійних моделей, оцінено їх точність та якість. Моделі перевірено на автокорельованість залишків за двома критеріями: Дарбіна-Уотсона та Неймана. За отриманими результатами розрахунків встановлено, що автокореляція в моделях відсутня. На основі побудованих моделей розроблено прогноз розвитку високотехнологічного сектору промисловості України. Результати прогнозування свідчать про збереження існуючих тенденцій у досліджуваних галузях.