ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ - Дашко, І.М. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Досліджено та проаналізовано процес формування економічного механізму забезпечення конкурентоспроможності промислових підприємств. Запропоновано визначення економічного механізму забезпечення конкурентоспроможності підприємств як сукупність правил, методів, алгоритмів вироблення керуючих впливів задля прийняття ефективних управлінських рішень. Наведено принципи щодо формування досліджуваного механізму: охоплення всіх сфер діяльності підприємства з урахуванням впливу внутрішнього й зовнішнього середовища для вироблення раціональних варіантів стратегічних управлінських рішень; спрямування на постійне відстеження економічної інформації для виявлення загроз і можливостей діяльності підприємства задля вибору найкращого варіанта управлінського рішення; забезпечення комплексного використання сучасних методичних підходів до збору інформації, діагностики, прогнозування на основі новітніх інформаційних технологій; використання інтелектуального аналізу даних для формування механізму забезпечення діагностичних процесів та прогнозування. Система економічних показників має бути достатньою для повноти відображення стану виробничої системи, задля пересвідчення, що виявлені відхилення потребують уточнення стратегії: залишити; змінити її, здійснюючи відповідні управлінські дії; статистичний інструментарій для виявлення загроз або можливостей у діяльності підприємства має бути здатним забезпечити потрібним обсягом інформації користувачів для прийняття ефективних стратегічних управлінських рішень; забезпечення наочності отриманих результатів для візуального аналізу. Визначено основні складові формування механізму забезпечення конкурентоспроможності. Доведено доцільність використання системно-ситуаційного підходу при формуванні економічного механізму забезпечення конкурентоспроможності промислових підприємств, що містить послідовність певних етапів. Сформовано загальні вимоги до впровадження складових механізму забезпечення конкурентоспроможності в системі управління підприємством: універсальність; гнучкість; наступність; оперативність; ефективність. Відповідно до цих вимог запропоновано детальну схему реалізації механізму забезпечення конкурентоспроможності промислового підприємства. Аналіз етапів запропонованої схеми дозволяє зробити висновок, що механізм забезпечення конкурентоспроможності з управлінням підприємством є як операційним, так і стратегічним. Реалізацію складових механізму конкурентоспроможності слід розглядати як одне з найважливіших завдань ефективного управління підприємством.