КОРИГУВАННЯ КОРПОРАТИВНОЇ КУЛЬТУРИ НА ПІДПРИЄМСТВАХ МАШИНОБУДУВАННЯ В ПРОЦЕСІ РЕАЛІЗАЦІЇ СТРАТЕГІЇ - Андросова, О.Ф. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2022)
В статті розглянуто управлінське рішення менеджменту машинобудівних підприємств по зміцненню корпоративної культури. Доведено, що основні зусилля по коригуванню корпоративної культури підприємства повинні проводитися зверху в низ і будуватися на баченні. Виявлено, що менеджер в процесі реалізації стратегії вирішує п’ять управлінських завдань. З’ясовано, що правильно розуміти ситуацію, необхідно вчасно виявляти проблеми, розпізнавати перешкоди на шляху реалізації стратегії та здійснювати ефективний контроль за ходом подій. Виявлено мережу формальних та неформальних каналів, джерел інформації для ефективного контролю ходу подій. Доведено, щоб правильно реагувати на ситуацію, необхідно вчасно виявляти проблеми, перешкоди, що виникають в процесі реалізації стратегії. Такі дії дозволять вчасно приймати коригувальні заходи відповідального менеджера за реалізацію стратегії та буде гарантувати точність інформації щодо стану корпоративної культури. З’ясовано, щоб здійснювати ефективний контроль на підприємствах машинобудування за ходом подій, необхідно проводити постійно відвідини об’єктів та бесіди з робітниками різних рівнів. Установлено, що неформальні методи менеджменту є дуже ефективними й сприяють керівництву підприємств машинобудування отримувати цінну інформацію в перших рядах про прогрес в реалізації стратегії та стан корпоративної культури. Щоб поліпшити корпоративну культуру на машинобудівних підприємствах, необхідно виконати коригувальні заходи.