ІННОВАЦІЇ ЯК СКЛАДОВА УПРАВЛІННЯ ЕКОНОМІЧНОЮ ЗАХИЩЕНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВА - Бугай, В.З.; Горбунова, А.В.; Кисільова, І.Ю. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2022)
Ринкова трансформація економіки України поставила підприємства як господарюючі суб’єкти у принципові нові умови функціонування в конкурентному ринковому середовищі, яким притаманна динамічність, мінливість, ризик. Це висуває нові вимоги до характеру і механізмів управління підприємством з точки зору їх адаптивності, спроможності активно реагувати на зміни зовнішнього і внутрішнього середовища з метою забезпечення конкурентоспроможності і стійкого динамічного розвитку. Забезпечити такі вимоги спроможна належна економічна захищеність підприємств, сутністю якої є реакція на виклики зовнішнього і внутрішнього середовища, що реалізується на інноваційній основі. Встановлено, що здійснення інноваційної діяльності потребує формування специфічного соціально-економічного середовища, характеристиками якого є: орієнтація всіх чинників відтворювального процесу на забезпечення застосування прогресивних технологій та результатів нових наукових досліджень; створення сучасної інноваційної інфраструктури, спрямованої на підтримку інноваційної діяльності; формування інноваційної культури суспільства. Обґрунтовано, що інноваційний розвиток підприємств є підґрунтям зростання ефективності господарювання і рівня захищеності від загроз зовнішнього середовища. Інноваційна активність вітчизняних підприємств має тенденцію до зниження, що негативно впливає на конкурентоспроможність їх продукції, погіршує їх інвестиційну привабливість і рівень економічної захищеності. Доведено, що важливим елементом економічної захищеності підприємств є інноваційна складова, яка сприяє формуванню ефекту синергізму й підвищення ефективності господарювання. Встановлено, що інноваційна політика підприємств є підґрунтям економічної захищеності, як життєво необхідної для ефективного упередження і протидії внутрішнім, зовнішнім, потенційним та реальним загрозам і небезпекам впровадження фінансово-господарської та соціально-економічної діяльності підприємства.