ЗАСТОСУВАННЯ ПІДХОДІВ ПОВЕДІНКОВОЇ ЕКОНОМІКИ В СУЧАСНИХ ОРГАНІЗАЦІЯХ - Кущик, А.П. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2022)
У статті розглянуто актуальні питання впровадження моделей поведінкової економіки у сучасних організаціях. Встановлено, що швидкі зміни в суспільному та економічному житті, які створюють невизначеність і зменшують передбачуваність процесів, глобальна конкуренція та інші фактори, що характеризують нову економіку, мають суттєвий вплив на психологічні особливості людського сприйняття та судження, емоційні та когнітивні чинники поведінки й прийняття економічних рішень суб’єктами ринку. Зазначено, що поведінкова економіка дає важливі знання для кращого розуміння фінансово-економічних механізмів, мотивує до критичного сприйняття інформації і допомагає приймати правильні рішення та ефективніше вибудовувати свою поведінку. Проаналізовано складові частини поведінкової економіки, а саме: процеси підготовки, аналізу, вимірювання, накопичення, ідентифікації, уявлення та інтерпретації нефінансових даних, ґрунтуючись на яких керівництво підприємств та міністерства можуть приймати, як оперативні, так і стратегічні рішення, що дозволяють впливати на розвиток цих організацій чи галузі загалом. Досліджено різні психологічні ефекти, що пов’язані з нераціональними установками економічних агентів, і доведено, що на фінансово-економічні, а також управлінські рішення впливають ситуативні судження та емоції. Сформульовано ключові особливості, на які необхідно звертати увагу при загальному моделюванні поведінки економічних агентів. У реальному житті людина не може поводи себе, дотримуючись жорстких меж економічної раціональності. Раціональність та ірраціональність доповнюють одна одну, що дає змогу моделі прийняття рішень наблизитися до реальної поведінки економічних агентів в парадигмі нової економіки, тим самим уникнути помилкової дихотомії між класичними та поведінковими фінансами або неокласичною і поведінковою економікою в цілому.