ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ ДОСЛІДЖЕННЯ ФАКТОРІВ ВПЛИВУ НА РЕЗУЛЬТАТИВНІСТЬ АНТИКРИЗОВОГО УПРАВЛІННЯ ОПЕРАЦІЙНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ - Огренич, Ю.О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2022)
У статті визначено, що на ефективність фінансово-господарської діяльності підприємств постійно впливають фактори ринкового середовища та вони можуть спричинити зниження рівня прибутковості. Дані фактори впливають на операційну, фінансову та інвестиційну діяльність та можуть обумовлювати їх негативні наслідки. Рівень прибутковості підприємств залежить, в першу чергу, від стану операційної діяльності і тому доцільним є дослідження внутрішніх та зовнішніх факторів впливу на даний вид діяльності. Визначено, що фактори можуть впливати не лише на ефективність виробництва, збуту продукції, але й можуть спричиняти виникнення кризових явищ в операційній діяльності. Обґрунтовано доцільність у визначенні та групуванні факторів, які впливають на результативність операційної діяльності, антикризового управління, що дозволить своєчасно діагностувати кризу, створити способи захисту та покращення ефективності діяльності як у коротко-, такі і в довгостроковому періоді. Сформовано теоретико-методичні засади використання системи визначення факторів впливу на ефективність антикризового управління операційною діяльністю промислових підприємств, в основі якої закладено використання системного, процесного, функціонального, факторного підходів та визначено фактори, що впливають на ефективність операційної діяльності, ефективність антикризового управління, зумовлюють виникнення кризових явищ в операційній діяльності. Робиться висновок, що використання теоретико-методичних засад дозволило розробити шляхи нейтралізації негативного впливу факторів на операційну діяльність, процес антикризового управління та визначити доцільність використання інструментів антикризового управління у довгостроковому періоді. Особливістю теоретико-методичних засад є те, що вони дозволяють, на підставі дослідження впливу факторів, визначити потребу у здійсненні антикризового управління операційною діяльністю, що забезпечить ефективність операційної діяльності у довгостроковому періоді.