КОНЦЕПЦІЯ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИХ ЕКОНОМІЧНИХ СИСТЕМ В ЕПОХУ ІНДУСТРІЯ 4.0 - Іванов, С.М. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2022)
У статті автор наводить аналітичний огляд застосування інформаційних систем і технологій в сучасній економіці. Автором визначено, що діяльність сучасних економічних об’єктів вимагає нових підходів та побудови нової концепції в епоху цифрової економіки – Індустрія 4.0. Автором запропонована структура взаємодії моделей управління економічним суб’єктом, яка поєднує сукупність системного, ресурсного підходів управління людськими ресурсами (функції Коба Дугласа) та маркетингової аналітики, яка дозволяє формувати стратегію розвитку суб’єкта господарської діяльності (підприємства), що дозволяє враховувати потреби ринку. Розглянуто економічний суб’єкт у цифровій економіці у вигляді багатоагентної системи, для якого наведений поправочний коефіцієнт вартості корисності товару. Також представлена модель оцінки споживчої ефективності як складової частини цифрової маркетингової системи в управлінні економічними об’єктами. Запропонована концепція побудови інтелектуальних економічних систем в епоху Індустрія 4.0, яка спрямована на вирішення задач та проблем побудови інтелектуальних економічних систем та їх ефективного використання в епоху Індустрія 4.0 в управлінні маркетингом, персоналом, предикативного управління. Для розробленої концептуальної моделі інтелектуальних економічних систем в умовах Індустрія 4.0, сформульована аксіоматика процесів, яка складається з чотирьох пунктів: складові модельного рівня є рівноцінними з погляду загального підходу функціонування, формування багатомірного рішення прогнозування, побудова інтелектуальної економічної системи з функціонально-незалежних підсистем, та використання інтелектуальної економічної системи як засобу аналізу та прогнозування окремих процесів суб’єкту економічної діяльності.