КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОЦЕСІВ ОЦІНЮВАННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ БАНКІВ - Устенко, С.В.; Остапович, Т.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2022)
Проведено аналіз факторів економічного зростання, які обумовлюють розвиток банківської сфери та банківської індустрії в цілому. До основних факторів економічного зростання віднесено фінансові, кадрові та інформаційно-технологічні ресурси. Основою інформаційно-технологічного забезпечення банків є процеси впровадження діджиталізації. Для обґрунтованого аналізу та оцінювання ефективності діяльності банків проаналізовано методи та моделі для розв’язання структурованих, слабоструктурованих і неструктурованих задач, які мають необхідний математичний інструментарій. В статті запропоновано концептуальну модель оцінювання ефективності діяльності банку, яка базується на використанні інструментарію нечіткої логіки, та дозволяє проводити аналіз показників виробничої(операційної), фінансово-економічної та управлінської підсистем банку та формувати інтегральний показник ефективності роботи всієї банківської системи з урахуванням зовнішніх та внутрішніх факторів розвитку банків. В основу моделі оцінювання ефективності роботи банку покладено методику оцінювання конкурентного статусу підприємства на ринку, модифіковану з урахуванням підходів до оцінювання показників фінансового стану. Розроблена концептуальна модель оцінювання ефективності діяльності банків може бути використана для удосконалення систем прийняття рішень, які використовуються в діяльності банківських установ. Реалізація концептуальної моделі в кожному конкретному банку дозволить на системному рівні проводити модельні експерименти з оцінювання ефективності функціонування та розвитку банку, розробляти практичні рекомендації і шляхи підвищення ефективності досліджуваних українських банків, враховувати особливості впровадження технологій банківських сервісів для надання клієнтам банківських послуг.