ПРОБЛЕМИ ПЛАНУВАННЯ СОБІВАРТОСТІ ПРОДУКЦІЇ - Варламова, І.С.; Рибалко, О.М.; Гамазинська, А.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2022)
У статті досліджуються традиційні та сучасні методи планування витрат. Наведено класифікацію виробничих витрат за методом визначення елементів, які формують вартість виробництва. Обґрунтовано, що доцільність використання кожного методу залежить від ряду факторів, а саме: характеристик підприємства, характеру виробничого процесу, виду продукції, складності виробничого процесу, досягнутих результатів, кон’юнктури ринку. Серед традиційних методів виділяють такі методи як: метод планування витрат за техніко-економічними характеристиками, кошторисна собівартість, метод калькулювання собівартості, нормативний. Серед сучасних методів планування зосереджено увагу на таких як: позааудиторний метод калькулювання собівартості продукції, попередній (післяпроцесний), метод охоплення та цільовий метод. Target-costing ідентифікується як метод калькулювання собівартості продукції, що дозволяє по-новому поглянути на взаємозалежність цін, прибутку та собівартості. Визначено, що у разі впровадження таргет-перебору виникають труднощі щодо використання додаткових підрозділів виробництва при розробці нового продукту; несподіване перевищення фактичної собівартості над плановою вже в процесі самого виробництва; неможливість зміни технології виробництва нового продукту з метою зниження його вартість. Викладено фактори зниження собівартості продукції за рахунок зміни обсягу виробництва та постійних витрат; економії матеріалів та зниження їх вартості; підвищення продуктивності праці, що перевищує темпи зростання заробітної плати.