ВИЗНАННЯ РЕЗЕРВУ ПІД КРЕДИТНІ ЗБИТКИ НЕБАНКІВСЬКИХ ФІНАНСОВИХ УСТАНОВ: ПИТАННЯ МЕТОДИКИ ТА ПРАКТИК - Гончарова, В.Г.; Плутицька, К.М.; Сейсебаєва, Н.Г. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2022)
В статті розроблено методологічні рекомендації щодо дотримання вимог Міжнародних стандартів фінансової звітності (МСФЗ); Положення про обов’язкові фінансові нормативи та вимоги, що обмежують ризики за операціями з фінансовими активами кредитних спілок, затв. Розпорядження Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг від 19.09.2019 р. № 1840; Положення про визначення банками України розміру кредитного ризику за активними банківськими операціями, затв. Постановою Національного банку України від 30.06.2016 р. № 351. Розглянуто вимоги МСФЗ 9 «Фінансові інструменти» (IFRS9) щодо визначення величини зміни справедливої вартості фінансового активу, що відноситься до змін кредитного ризику такого активу. Зосереджено увагу на вимогах МСФЗ, які встановлюють принцип визнання резерву для очікуваних кредитних збитків за фінансовими активами. Розкрито нормативні вимоги до підприємства щодо врахування зміни ризику настання дефолту з моменту первісного визнання при з’ясуванні того, чи зазнав значного зростання кредитний ризик за фінансовим інструментом. Визначена та відображена формула розрахунку резерву під очікувані кредитні збитки. Наведено методи нарахування резерву під кредитні збитки. Виокремлено активи та надані фінансові зобов’язання за категоріями якості. Класифіковано факторингові операції за терміном погашення. Розкрито відмінності між загальною та індивідуальною оцінкою резерву під очікувані кредитні збитки. Наведено окремі характеристики кредитного ризику за сегментацією фінансових інструментів.