ОСНОВНІ ЗАСОБИ ПІДПРИЄМСТВА: ЕКОНОМІЧНИЙ ЗМІСТ, КЛАСИФІКАЦІЯ ТА НОРМАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ - Проскуріна, Н.М.; Пушкарь, І.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2022)
У статті розкрито сутність основних засобів. Досліджено угруповання основних виробничих засобів за критеріями. Розкрито економічну сутність основних виробничих засобів. Розглянута класифікація основних засобів до матеріальних категорій: нежитлові будинки; житлові будинки; споруди; машини та обладнання; транспорт, призначений для переміщення вантажів та людей; виробничий та господарський інвентар; продуктивна, племінна, робоча худоба; багаторічні насадження. Виділено класифікаційні ознаки основних виробничих засобів, залежно від їх участі у господарської діяльності підприємства. Відображено процес утворення активної частини основних засобів за допомогою наявності робочих машин та обладнання, технічних споруд, вимірювальних приладів та пристроїв, безпосередньо задіяних у виробничому процесі. Досліджено та систематизовано діючу законодавчо-правову базу з питань ведення бухгалтерського обліку та системи оподаткування основних засобів з метою визначення векторів її подальшого розвитку та удосконалення. Проведено аналіз на основі так нормативно – правових актів, таких як: Податковий кодекс України (ПКУ), Національні Положення (стандарти) бухгалтерського обліку (НП(С)БО), Міжнародні стандарти бухгалтерського обліку (МСБО), Міжнародні стандарти фінансової звітності (МСФЗ). Дослідження відбувалося з використанням методів систематизації та узагальнення. Виділено ключові проблемні аспекти класифікації основних засобів в контексті їх місця та ролі в обліковому процесі підприємства в межах існуючого правового поля в Україні.