ЗАГАЛЬНІ ПІДХОДИ ЩОДО КАДРОВОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА - Дашко, І.М.; Лепьохін, О.В.; Руденко, О.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2022)
Встановлено, що найбільш прийнятними принципами побудови системи індикаторів соціальної безпеки є: об’єктивність; практичність; комплексність; наскрізне подання, що враховує необхідність визначення критеріїв соціальної безпеки за рівнями (державний, регіональний, особистісний); однозначність інтерпретації для осіб, які приймають рішення щодо усунення та мінімізації впливу загроз; відповідність діючим особливостям прийняття рішень; ясність побудови, прозорості, простоти і зрозумілості; гнучкість та відображення змін; репрезентативність для порівнянь; обмеження кількості. Досліджено теоретичні походи до суті та змісту кадрової безпеки за різними авторами. Проаналізовано, що процес забезпечення кадрової безпеки у більшості дослідників асоціюється з процесом запобігання крадіжкам, псування майна і різного роду деструктивних дій із боку персоналу організації. Зосереджена увага на оцінці елементів кадрової безпеки підприємства, яку пропонується проводити методом встановлення нормативної величини витрат на відповідні заходи підприємств окремої галузі. Розглянуто рівні забезпечення кадрової безпеки у зв’язку з комплексністю, різноманітністю і складністю завдань. Розкрито кадрову безпеку на основі АТ «Кривбасзалізрудком», де основними елементами забезпечення кадрової безпеки є: встановлення стратегічних пріоритетів щодо кадрової безпеки в цілому і за складовими, моніторинг стану кадрової безпеки, визначення конкретних заходів по збереженню або зміні параметрів кадрової безпеки на основі застосування науково-обґрунтованих методів загалом і окремих її аспектів, реалізація заходів по забезпеченню кадрової безпеки. Розкриті основні методи забезпечення кадрової безпеки АТ «Кривбасзалізрудком». Зроблений порівняльний аналіз інтегрального індексу кадрової безпеки та сумарне значення індикаторів за певними складовими на прикладі досліджуваних підприємств: АТ «Кривбасзалізрудком» та ПРАТ «Запорізький залізорудний комбінат». Зазначено, що формування кадрової політики АТ «Кривбасзалізрудком» є процесом визначення ключових характеристик його кадрового складу відповідно з поточними та стратегічними виробничими запитами. Розкриті шляхи щодо ефективного використання кадрових технологій АТ «Кривбасзалізрудком», що дозволить вирішити низку важливих завдань щодо кадрової безпеки підприємства.